En liten pojke och en kvinna drar på två tomma och gröna soptunnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när flera Luleåbor på Björkskatan testar den nya sopsorteringen. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Här blir Luleåbor testpiloter i nytt sätt att sopsortera

Publicerad

Villaägare på Björkskatan blir först ut i Luleå att testa sortera plast- och pappersförpackningar nära sitt hem.

– Det blir en stor förändring och vi testar två metoder för att se vad villaägarna tycker, säger Jesper Samuelsson, sektionschef Lumire.

Anledningen till att testet dras igång är att alla hushåll, inklusive villor och fritidsboende, senast första januari 2027 ska ha tillgång till fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

Förändringen innebär att förpackningar av papper, plast, färgat- och ofärgat glas samt metall ska kunna lämnas på eller i nära anslutning till fastigheten där även restavfall och matavfall lämnas.

Under testperioden som pågår till 17 oktober kommer 58 hushåll på två gator på Björkskatan att delta. Hushållen kommer få kärl för plastförpackningar och pappersförpackningar.

Hushållen testar olika kärl

Två olika insamlingskärl, ett delat på 370 liter samt två separata på 190, kommer användas i testet.

– Syftet med att testa på olika sätt är att få en uppfattning om vilka mängder plast- och pappersförpackningar hushållen genererar och hur vi ska hitta den bästa lösningen framöver, säger Jesper Samuelsson.

Under testets gång kommer de boende få tycka till och ge sina synpunkter.

– Vi får sedan ta ställning till vad som är den bästa lösningen för Luleåborna. Det här är ett jätteprojekt som berör 40 000 hushåll och det ställer stora krav på vår logistik, så det är viktigt att det blir rätt.

Jesper Samuelsson, sektionschef Insamling Lumire.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Jesper Samuelsson, Lumire, upp ett av kärlen som hushållen ska testa. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.