Den rosa hållplatsen har bland annat en eldstad som påminner om en bastukamin med stenar. Till höger i bild syns eleven Melody som har svart jacka, långt lockigt hår som sticker ut från en blågrå mössa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den första prototypen för framtidens ”Skolhållplats” på Hertsön, och hör hur eleverna tror att framtidens skola kommer vara. Foto: Elias Paulsson/SVT

Här börjar skoldagen vid hållplatsen – barnen testar framtiden i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer framtiden att se ut? Det vet ingen, men på Hertsön i Luleå har man tillsammans med skolbarnen tagit fram en vision om hur framtidens skola skulle kunna se ut. Allt startar vid en ”Skolhållplats”.

Projektet ”Skolhållplatsen” föreställer sig ett samhälle utan bilar, där skolan ansvarar för elevernas transporter. Här kan barn samlas vid särskilda hållplatser, där en lärare sedan hämtar upp dem till den närliggande skolan – eller till och med påbörjar lektionen direkt på plats.

Syftet med projektet är, enligt Ida Lemoine, vd för Beteendelabbet och projektledare, att blicka in i framtiden och visa alternativa scenarier för hur saker och ting kan komma att förändras.

– Tanken med hållplatsen är att den ska fungera som ett förlängt klassrum, säger Ida Lemoine.

Positiva till projektet

Arbetet påbörjades redan i höstas, och tillsammans med LTU, kommunen, lärare och elever har idén nu blivit verklighet. Under en vecka kommer eleverna att få testa att använda sig av hållplatsen och pröva på att leva i en vardag där bilen inte längre är ett alternativ.

Barnen som har bidragit till visionen är positiva till projektet.

– Jag tycker det är bra, för då får vi barn också vara med och bestämma i samhället, inte bara vuxna, säger Juviana, som går i årskurs 6 på Hertsöskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.