”Hela Sverige ska leva” är en ofta använd politisk paroll. Men en kartläggning som SVT har gjort visar att verkligheten talar ett annat språk.
Enligt kartläggningen har ungefär en femtedel av Norrbottens yta dött ut, i den mening att all form av service slagits ut. Med service menas till exempel skolor, butiker, bensinstationer och äldeomsorg i glesbygd.
I Västerbotten har utglesningen av servicen varit ännu större, där har närmare en tredjedel av länets yta dött ut.
I byn Ullatti i Gällivare stängdes mataffären ned i höstas, men byborna vill inte att Ullatti blir ännu en död zon i länet. Därför har man nu bestämt sig för att bygga ut macken till en mataffär med ett sortiment av dagligvaror.
– Butiksdelen i macken blir större, även en lagerlokal med en lastbrygga där vi kan ta emot varor ska vi bygga, säger John Ömalm som håller i ritningarna för utbyggnaden.
– Vi behöver an mataffär så att vi kan bo här. Vi kommer kanske inte ha ett fullt sortiment men vi kommer att ha ett sortiment med dagligvaror, säger Helena Engman ordförande i Ullattimacken.
Fixa själv
Ullattis bybor räknar inte med att någon person kommer att komma utifrån och öppna en affär – utan ska byn ha en mataffär får man fixa det själv.
– Det verkar som byborna vill vara köptrogna för annars blir det så att byn dör ut om affären försvinner säger Helena Engman ordförande i Ullattimacken.
SÅ GJORDES KARTLÄGGNINGEN
Livsmedelsbutikerna är det mest finmaskiga nätet av lokal service, därför har vi utgått från de butiker som finns i dag när vi gjort kartläggningen. Med hjälp av länsstyrelsernas listor över mindre livsmedelsbutiker har vi prickat in dessa på en karta. Det närområdet som butiken servar har vi satt till en mil. Statliga myndigheten Tillväxtanalys använder mer än tio minuters resväg till butik i sina kartläggningar av tillgången till service, vilket är en liknande avgränsning.
Utifrån den kartbild vi fick fram tittade vi närmare på de områden som saknar butiker. Stora områden kunde sorteras bort eftersom det aldrig funnits vare sig butiker eller annan service där. Det handlar om stora delar av fjällvärlden, myrområden och nationalparker.
Efter det har en andra genomgång gjorts, där vi med stöd av kunskap som finns inom SVT:s redaktioner, och i vissa fall efter kontakter med lokalbefolkning, kunnat identifiera de områden där det tidigare funnits grundläggande service, men där denna lagts ned under de gångna årtiondena.