Charlotte Olsson, turistinformatör på Kiruna-Laplands turistcentrum och en bild på Kiruna flygplats som är helt öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hjälper till” – turistinformatören Charlotte Olsson möter en hel del förvånade ansikten nu när flygplatsen stänger. Se hur turistbyrån och taxiverksamheten påverkas av stoppet på flyget. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här får turister hjälp när det är stopp på flyget till Kiruna

Publicerad

Från och med måndag stannar trafiken på Kiruna flygplats när banan ska renoveras under två veckor. På turistbyrån är det fullt upp med att hjälpa besökare att hitta alternativa resvägar.

Stoppet för renovering mitt i sommarturistsäsongen bestämdes redan i januari i år. Fördelen med att göra arbetet mitt i sommaren är att det aldrig blir mörkt.

Nackdelen är att det är många som vill resa både till och från Kiruna under den här perioden.

Turisterna glada ändå

Det märker man inte minst på Kiruna-Laplands turistcenter i nya centrum. Informatörerna får hjälpa besökare som är förvånade över stängningen av flygplatsen.

– Men de flesta är framför allt glada över att vi kan hjälpa dem, säger informatören Charlotte Olsson.

Hon säger att de hittar lösningar för de flesta trots att även tågbolagen har sina utmaningar med banarbeten och nya bokningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.