Pomologen Sylve Rolandsson planterar ett äppelträd i Jukkasjärvi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här planteras ett äppelträd långt norr om Polcirkeln – i klippet får de veta mer om det konstnärliga experimentet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sveriges nordligaste äppelträd planeras i Jukkasjärvi – del i konstprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fruktbråk i Gävle ska ett omtvistat äppelträd få nytt liv – i Jukkasjärvi. Det blir det nordligaste äppelträdet i Sverige, och planteringen är en del i ett konstprojekt. Men går det att odla äpplen 20 mil om Polcirken? Det frågar sig konstnären, som säger att det delvis är ett experiment.

Allt började när det som sades vara Sveriges största äppelträd sågades ned i Sofiaparken i Gävle en höstdag 2017 trots folkliga protester. Trädet skulle ge plats åt ett radhusområde.

Ett experiment

För att rädda trädet för eftervärlden togs ympar från trädet som nu återuppstår i nya träd runt om i världen.

Det är bakgrunden till Apolonija Šušteršič konstverk Äppelträd i midnattssol som planterades vid hembygdsgården i Jukkasjärvi.

Det är dels ett experiment för att se om ett äppelträd kan överleva och bära frukt 20 mil norr om polcirkeln, dels en konstinstallation med symboliska referenser.

Betydelsen av ett äppelträd

– Det handlar om äppelträd som kommunikationsverktyg, att äppelträd har skapat stor samsyn på många områden och väckt frågor om många saker, säger Apolonija Šušteršič.

Verket ställs ut av Kin museum för samtidskonst och är en del av utställningen Observatoriet: konst och liv i den kritiska zonen. Utställningen pågår fram till den 26 september, men förhoppningen är att det nya trädet ska leva vidare även efter det datumet.

Pomologen Sylve Rolandsson bredvid ett nyplanterat äppelträd i Jukkasjärvi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Pomologen Sylve Rolandsson berätta hur han gått tillväga för att äppelträdet förhoppningsvis ska överleva 20 mil norr om Polcirkeln. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.