Anspänningen var stor vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna inför raketuppskjutningen i Sydamerika under fredagen. Efter torsdagens inställda uppskjutning kom den 55 meter höga raketen äntligen upp i rymden.
Efter en halvtimmes flygning skiljdes bärraketen från själva sonden som ska ut på en 778 miljoner kilometer lång resa fram till jätteplaneten Jupiter.
Sonden innehåller i sin tur instrument, varav några har tagit 18 år att utveckla. Inte så konstigt då om det gavs utlopp för många olika känslor när forskare, projektledare och tekniker vid institutet kunde se att allt såg ut att gå enligt plan vid uppskjutningen.
– Äntligen! Det har varit mycket jobb och nu är vi på väg, säger Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid IRF i Kiruna.
Nå tre av Jupiters månar
Instrumentet från IRF i Kiruna är en partikelmätare och den har både utvecklats och tillverkats i huset. Uppdraget är att nå fram till tre av Jupiters 92 månar och undersöka vad det man tror är hav under det tjocka istäcket.
Finns det vatten finns det möjligheter till liv. Förhoppningen är att hitta något som i vart fall liknar aminosyror.
Vid uppskjutningen av sonden var det nervöst:
– Man undrar om det är något tekniskt fel som kommer att hända – och när den då lyfter långsamt och fint – då blir man lite lycklig, säger Gabriella Stenberg Wieser.
Men det dröjer innan mätresultaten kan börja läsas av. Bara resan till Jupiter tar åtta år.
I klippet ser du när raketen skjuts upp och reaktionerna som kom efter.