Rymdforskaren Urban Brändström i Kiruna framför datorn som avläser norrsken i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när rymdforskaren Urban Brändström läser av maskinen som kartlägger den pågående norrskensexplosionen i Sverige. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se när rymdforskaren i Kiruna avläser hela norrskensexplosionen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har himlen exploderat i vackra norrsken över hela Sverige. Enligt norrskensforskaren Urban Brändström är detta bara början på en tid med hög solaktivitet och stora chanser till fler norrsken.

Det många har kunnat se med egna ögon över natthimlen i Sverige under de två senaste dagarna har Urban Brändström kunnat mäta exakt på sina instrument vid Institutet för rymdfysik utanför Kiruna.

Data som instrument och kameror har fångat upp omvandlas till grafer och timelapsefilmer på hans skärmar. Här kan man tydligt avläsa hur det har sett ut de senaste dygnen.

”Det vackraste vi har”

Det är en coronamassutkastning eller ett solutbrott som träffade jorden den 27 februari och orsakade en geomagnetisk storm som har varat över två dygn.

Själv har han njutit av både skådespelet på himlavalvet och intresset som det har orsakat.

– Jag tycker att det är fantastiskt med det här stora intresset, för det är ju det häftigaste och vackraste vi har, säger Urban Brändström.

Se maskinen som avläser explosionen

Det mest intensiva norrskensperioden är över för den här gången. Samtidigt är vi på väg in i ett norrskensmaximum och Urban Brändström utlovar fler norrskensexplosioner de kommande åren.

I klippet ser du när rymdforskaren avläser maskinen.

Enligt norrskensforskaren Urban Brändström i Kiruna är det bara början på en tid med hög solaktivitet och stora chanser till fler norrsken. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.