Delar av maskinparken som är ute på auktion efter den stora konkurshärvan inom gruvbranschen i Gällivare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fordonen och maskinerna som är ute på auktion efter den stora konkurshärvan i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här säljs gamla maskiner – men Gällivarebons guldtackor och helikoptrar saknas

Publicerad

Fordon, maskiner och andra tillgångar för hundratals miljoner saknas efter konkurshärvorna med företag i gruvbranschen i Gällivare.

Samtidigt pågår en auktion med gamla maskiner och bråte på lastpallar – som kan inbringa några hundratusen kronor.

De stora företagskonkurserna har lämnat en stor oreda för konkursförvaltarna att reda ut. I samband med konkurserna har egendomar bytt ägare i sista stund och tillgångar har försvunnit, i vissa fall troligen ut ur landet.

Stora värden försvunna

I företagarens personliga konkurs söker man efter en helikopter, fyra guldtackor och en lyxklocka. Fyra lyxklockor till ett värde av drygt två miljoner har beslagtagits av polisen. Omkring hundra fordon till olika värden söks också.

Nu pågår en auktionen med tillgångar från ett av de konkursade bolagen och här kommer man inte upp i några stora värden.

Det är bland annat två gruvlastare av äldre modell, två lastbilar som ska betraktas som reparationsobjekt, två transitbilar, en bomlift, en kranbil och en del diverse utrustning lastat på pallar.

Konkursförvaltarens ånger

Bertil Sjöö som är anlitad av konkursförvaltaren som värderingsman säger att intresset har varit stort för den här auktionen och de som har hållits tidigare. Men om han hade anat omfattningen skulle han inte tagit på sig uppdraget.

– Jag hade tackat nej, det har varit så mycket arbete, säger han.

SVT har sökt huvudmannen men inte lyckats få kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.