Höstvete är den vanligaste spannmålsgrödan som odlas i Sverige. Men i norr har det ansetts vara omöjligt att få det att växa på grund av det kalla klimatet.
Gunde Svans mantra att ”ingenting är omöjligt” har odlarna i Öjebyn tagit fasta på. För tredje året i rad har höstvetet klarat övervintringen i Piteå.
– Vi tror att det beror på en bra växtnäringsstatus i marken. Det gör att plantorna blir starka innan hösten och orkar stå emot eventuella sjukdomar och andra problem fram till våren, säger Marie Lundberg.
Kvalitetsskördar
Enligt Lundberg kan även klimatförändringar ha påverkat och vetet har inte bara överlevt – grödan som skördas är av “brödkvalitet”.
Polarbröd har med goda resultat testat baka med vetet och under Öjebyns lantbruksmässa serverade Nära mat bröd på norrbottniskt höstvete.
– Fjolårets skörd innehöll bra proteinnivåer och bra falltal vilket kvarnarna efterfrågar och därmed bagarna, säger Marie Lundberg.
I klippet hör du skördarna kan påverka länets självförsörjningsgrad.