Marie Lundberg står mitt i höstvetefältet som nästan når upp till midjan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hushållningssällskapets Marie Lundberg berätta hur de lyckade skördarna kan påverka Norrbottens självförsörjningsgrad. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här skördas ”omöjliga” vetet i Öjebyn – ska inte gå att odla

Uppdaterad
Publicerad

En demo-odling i Öjebyn har spräckt ”sanningen” som säger att höstvete inte växer i norr – för tredje året i rad.

– Det ska ju inte gå att odla här så det är jättecoolt, säger Marie Lundberg på Hushållningssällskapet.

Höstvete är den vanligaste spannmålsgrödan som odlas i Sverige. Men i norr har det ansetts vara omöjligt att få det att växa på grund av det kalla klimatet.

Gunde Svans mantra att ”ingenting är omöjligt” har odlarna i Öjebyn tagit fasta på. För tredje året i rad har höstvetet klarat övervintringen i Piteå.

– Vi tror att det beror på en bra växtnäringsstatus i marken. Det gör att plantorna blir starka innan hösten och orkar stå emot eventuella sjukdomar och andra problem fram till våren, säger Marie Lundberg. 

Kvalitetsskördar

Enligt Lundberg kan även klimatförändringar ha påverkat och vetet har inte bara överlevt – grödan som skördas är av “brödkvalitet”.

Polarbröd har med goda resultat testat baka med vetet och under Öjebyns lantbruksmässa serverade Nära mat bröd på norrbottniskt höstvete.

– Fjolårets skörd innehöll bra proteinnivåer och bra falltal vilket kvarnarna efterfrågar och därmed bagarna, säger Marie Lundberg. 

I klippet hör du skördarna kan påverka länets självförsörjningsgrad.

Brödet som serverades på Öjebyns lantbruksmässa bakat av Malin Naess, samordnare på Nära mat. Foto: Malin Naess / Nära mat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.