– Hittills har vi inte haft ett samlat omhändertagande alls i likhet med många andra länder och delar av Sverige, säger Anna Pohjanen.
Långtidsjuka som vi pratat med i Norrbotten säger att de bollas runt mellan primärvården och akuten och slutligen faller mellan stolarna, vad tänker du om det?
– Jag tänker att det är alltid tråkigt när det händer och jag tror i det här fallet att det kan ha att göra med att vi vet så lite ännu, säger säger Anna Pohjanen.
Hur resonerar ni kring de här personerna som insjuknade förra året men som inte fick ta ett test och som inte heller fått en diagnos?
– Den absolut viktigaste åtgärden är att öka medvetenheten inom vården att de här människorna finns, framförallt våra hälsocentraler som möter de här patienterna så att man inte avfärdar dem, säger Anna Pohjanen.
Multidisciplinärt team
Divisionschefen säger att det finns en tanke om hur man skulle kunna hjälpa den här patientgruppen längre fram även om det är ovisst hur lång tid det skulle kunna ta att bygga upp.
– Något slags multidisciplinärt team tror jag att vi måste åstadkomma på kort sikt i Norrbotten, där man samlar de kompetenser som behövs, säger Anna Pohjanen.
Hon vidareutvecklar:
– Jag tänker mig att man bygger det på en digital plattform för det finns ju en uttalad trötthet som en del i det här och att då resa till ett team som är baserat vid kusten är väl ingen höjdare, säger Anna Pohjanen.
I videon svarar regionen på kritiken och förklarar varför de har så svårt att hjälpa de långtidssjuka i Norrbotten nu.