Under två år testade Övertorneå och fyra andra kommuner digitala lösningar för servicen inom omsorgen. Bland annat erbjöd man sina hemtjänstkunder den nattliga tillsynen via kamera som placerades i kundens hem, i stället för att nattpersonalen kom in för att se att kunden mådde bra.
Stor ekonomisk besparing
33 kameror placerades ut och efteråt kunde man konstatera att man varje månad körde 2500 mil kortare sträcka med sina bilar, än innan kamerornas intåg. Det blev en stor besparing ekonomiskt men enhetschefen inom hemtjänsten, Lena Löpare, tycker att tryggheten hos de äldre, att de slapp bli störda i sin nattsömn och att personalresurserna kunde styras om till de som verkligen behövde fysiska besök, var den största vinsten i projektet.
”Alla fysiska besök kan inte ersättas med kameror”
Övertorneå valde att fortsätta med trygghetskamerorna och har i dag 13 kameror ute. Fortfarande är de fysiska besöken fler än de digitala, men hon hoppas att allt fler kan och vill få tillsynen digitalt.
– Alla fysiska besök kan inte ersättas med kameror, men det går helt klart att utveckla detta, säger hon.
Tio av 14 kommuner fortsatte med trygghetskameror
En av hemtjänstkunderna med kamera är Anna Lansgren i Hedenäset. Hon väntar på en plats på ett äldreboende, men dottern Gun-Britt Honkamaa ser kameran som en bra lösning i nuläget.
Finns det risk att kommunen sparar in på äldreboendeplatser till förmån för kameraövervakning?
– Risk finns det alltid, men i det här fallet handlar det om att skapa trygghet för de äldre på samma sätt som med fysiska besök. Jag har själv jobbat inom nattpatrullen och alltid när man stängde dörren efter ett besök var man orolig över att gamlingen skulle vakna, stiga upp och kanske ramla.
Efter att EU-projektet avslutats har tio av länets 14 kommuner i dag anammat systemet med trygghetskameror i någon form inom hemtjänsten.
Dåvarande projektledaren Marja-Leena Komulainen anser att kommunerna borde utöka sin satsning kring trygghetskamerorna.
– Det finns inte tillräckligt med personal och för att ge bästa möjliga service i den grad som den enskilde behöver det, krävs att vi nyttjar nya lösningar.