Samerådet är permanenta deltagare i Arktiska rådet. – Vi ser hur stor påverkan klimatförändringarna redan nu har på renskötseln, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets president. Foto: Henrik Montgomery/TT

Höga förväntningar på Arktiska rådet

Uppdaterad
Publicerad

Senaste rapporter visar att det arktiska området värms i snabbare takt än vad man tidigare trott.

Klimatförändringarnas utmaningarna blir en stor del av det som kommer behandlas på Arktiska rådets ministermöte nästa vecka i Alaska.

För Inga Maria Stoor i Kiruna är klimatet en väldigt viktig fråga. Hon hoppas att Arktiska rådet verkligen ska ta klimatet på allvar. 

– Miljöfrågorna i arktisk måste lyftas, att man påverkar de stora länderna, USA inte minst, till att göra något åt sina koldioxidutsläpp. Men att man verkligen lyckas belysa hur allvarligt det är i arktiskt område och att det brådskar, säger Inga Maria Stoor.

Finland har ordförandeskapet

USA lämnar under Arktiska rådets ministermöte i nästa vecka över ordförandeskapet till Finland, som leder Arktiska rådet kommande två år. Åtta staters ministrar och urfolksledare ska under mötet komma fram till vad som prioriteras kommande åren. Sveriges ambassadör i Arktiska rådet stärker gärna upp Arktiska rådets mandat att agera i klimatfrågan. 

– Arktiska rådet består av åtta stater, några av dem inklusive USA och Ryssland,  är väldigt mäktiga. Som stater betraktat så har vi stora möjligheter om vi vill att bidra positivt till att hantera klimatutmaningarna, säger Andrés Jato, Sveriges arktiska ambassadör. 

För Samerådet, som är permanenta deltagare i Arktiska rådet, är det viktigt att belysa och lyfta fram att klimatförändringarna skapar utmaningar för det samiska samhället.

Livsstilsförändringar

– Vi ser till exempel hur stor påverkan det redan nu är på renskötseln och det syns i andra delar av arktisk. Så det vi också lyfter, det är inte bara hur man ska hantera det faktum att klimatet ändras, utan det handlar också om vad står våra samhällen inför för utmaningar. Vi behöver ett starkt samiskt samhälle, vi behöver bygga våra resurser och vi behöver ha våra institutioner för att vi ska hantera förändringen, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets president. 

 Förväntningarna på beslutsfattarna är stora, men Inga Maria Stoor menar också att man själv måste dra sitt strå till stacken, för klimatet och miljön.

– Det handlar om livsstilsförändringar, det är inget man gör över en natt, men vi har försökt tänka mer på att minska koldioxid-utsläppen. Gå mer, åka skidor och inte ta skotern när den inte behövs och köpa begagnat. Vi väntar barn nu och vi  har inte köpt en enda ny pryl, det finns jättebra begagnade saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.