Helikopter som landar på stenfält på molnigt kalfjäll, samt närbild Anders Bergwall – medelålders man i keps och varseljacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du förbereda dig för att inte bli fast på fjället när det är regnigt väder – fjällräddaren Anders Bergwall förklarar. Foto: SVT arkiv

Höga vattenflöden – flera sällskap fjällräddade i Sarek och Kebnekasie

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har flera sällskap behövt hjälp från Fjällräddningen i Norrbottensfjällen. Orsaken är höga vattenflöden och regn och stark vind i området.

Det började på fredagskvällen när ett sällskap försökte ta sig över ett vattendrag i Kebnekaisefjällen men vattenflödet var för högt.

– Det är väldigt höga vattenflöden just nu. I bäckar man normalt kliver över är det nu riktigt strömt och riktigt djupt, säger Anders Bergwall, fjällräddare i Kirunaområdet.

Ungefär samtidigt rapporterade två personer att de gått vilse i Sarek. Helikoptern kunde då inte lyfta på grund av dåligt väder men på lördagen hämtades de blöta och nedkylda.

Senare fick Fjällräddningen hämta ytterligare två sällskap i Sarekområdet.

Räddningar varje dag i veckan

Mycket regn och höga vattenflöden har gjort att senaste veckan varit intensiva för fjällräddarna i Norrbotten.

– Vi har haft räddningar varje dag. Ganska stora komplexa räddningar som gått över hela natten.

Men redan innan den senaste veckan låg antalet fjällräddningar den här sommaren högt i statistiken.

– Då var det ditintills 40 räddningar i sommar och det är högt om än inte ”all time high”, säger fjällräddaren Anders Bergwall.

Ny helikopterutryckning söndag kväll

Under söndagen blev det ännu en utryckning för fjällräddarna, denna gång till Kvikkjokk där en person skadat foten. Det dåliga vädret hindrade hjälpen länge.

– Nu har det lättat litegrann, vi har fått dit en helikopter med fjällräddare som just landat, säger polisens RLC-befäl John Ekersund vid 19.30.

I Laisvall har dessutom ytterligare en person skadat foten, men försöker ta sig ner på egen hand med hjälp av sitt sällskap, berättar Ekersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.