Allt fler söker sig till den svenska fjällvärlden men trots det ökade trycket har fjällräddarna och polisen inte haft mer att göra jämfört med i fjol. Foto: Polisen

Trots ökat turisttryck – färre insatser än väntat för fjällräddningen

Uppdaterad
Publicerad

I går undsattes två personer som fastnat i en brant vid Stora Sjöfallet. Allt fler besöker fjällen men trots det har fjällräddningen haft mindre att göra än väntat.

– Man har undvikit att ta fjällturen när det varit nederbörd, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation, till TT.

Trycket från turister som vill semestra i de svenska fjällen har ökat jämfört med förra sommaren. Vid Svenska turistföreningens (STF) fjällstationer och fjällstugor ökade antalet bokade gästnätter med 17 procent för perioden juni-september i år jämfört med samma period 2020.

– Alla har fått en väldig mersmak, även de som var förstagångsbesökare i fjol har kommit tillbaka, säger Rickard Svedjesten.

Flest uttryckningar i Norrbotten och Jämtland

Under perioden 1 juni-31 juli gjorde Fjällräddningen i år precis som i fjol 72 insatser, en ökning jämfört med både 2019 och 2018. Flest utryckningar har gjorts i Norrbotten liksom Jämtlandsfjällen men Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation, hade väntat sig fler räddningsinsatser i sommar med tanke på det höga trycket.

Det vackra sommarvädret är en av förklaringarna.

– De gånger det har varit nederbörd har det varit väldigt mycket nederbörd och då har man undvikit att ta fjällturen just de dagarna, säger han.

Svårare att använda helikopter under hösten

Fjällvandrarsäsongen är långt ifrån slut. Bara halva barmarkssäsongen har passerat och höstens färgprakt brukar locka ett stort antal gäster.

Och med hösten kommer kylan, något som brukar resultera i fler räddningsinsatser. På vintern kan Fjällräddningen använda snöskoter, men under barmarkssäsongen får fjällräddarna många gånger gå när sikten är för dålig för helikopter och terrängen för brant för fyrhjuling.

– Blir man sittande några timmar på fjället i väntan på hjälp så blir man väldigt kall, då är det väldigt viktigt att man har med sig förstärkningsplagg.

”Ska inte tro att det är knäppskallar som gör sig illa”

Förutom rätt utrustning betonar Svedjesten vikten av att hålla koll på vädret.

– Det kan ju vara väldigt bra väder i Östersund och så åker man en timme upp till fjället och så kanske det börjar snöa.

Mycket av det som händer kan vara svårt att förutse – även om man är rutinerad.

– Man ska ju inte tro att de som gör illa sig eller behöver fjällräddning är knäppskallar. Det kan vara oländig terräng och man kan halka och bryta en fotled, säger han.

I klippet ser du polisflygets film från en dramatisk fjällräddningvid Kebnekaise förra sommaren

Så såg det ut i

Norrbotten

2020 – 66 stycken

Västerbotten

2020 – 18 stycken

Jämtland

2020 – 64 stycken

Totalt

2020 – 142 stycken

Fotnot: Fjällräddningarna inträffade mellan den 1 juni till sista september 2020. Siffrorna står för både letandet av försvunna människor och ”vanliga” räddningar vid till exempel skador.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.