Arméchef Anders Brännström, arkivbild. Foto: SVT

Generalmajor sparkas efter kritiskt uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Generalmajor Anders Brännström sparkas av Sveriges ÖB Micael Bydén efter att han uttalat sig kritiskt om försvaret i en intervju i DN.

Anders Brännström har tidigare varit löjtnant vid Norrbottens regemente I 19 i Boden. Han är också son till Olaus Brännström som på 80-talet var biskop i Luleå stift.

Från och med årsskiftet har Anders Brännström varit chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning där han arbetat med bland annat hållbarhetsfrågor och ledningsfrågor. Den tjänsten sparkas han nu från, rapporterar DN.

Anledningen är kritiska uttalande, både i en artikel i DN och i en debattartikel i Svenska dagbladet. Brännström, som var arméchef under åren 2013–2016, sa då att många förband saknade möjlighet att öva sina soldater samt saknade fordon men också skyddsmateriel och annat vilket gör deras krigsduglighet sämre än vad riksdagen hade satt upp som målsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.