Höj mobilen och slipp gamnacke

Publicerad

Läser du det här böjd över mobilen? I så fall utsätter du ryggraden för en extra tyngd på så mycket som upp till 30 kilo visar en ny amerikansk studie.

Framåtböjda nackar och nedsjunkna huvuden med blicken på mobilskärmen är en vanlig syn bland medpassagerare på bussen eller personer i kassakön. Ett slitage som i framtid kan komma att kräva kirurgiska ingrepp, befarar New York-kirurgen Kenneth Hansraj vars rapport nyligen publicerades i tidskriften Surgical Technology International.

Via en datorstödd modell av ryggraden mätte Hansraj trycket på halsryggen. En böjning av huvudet på 60 grader motsvarade 30 kilo ökad belastning. 45 grader motsvarade 22 kilo, en 30-gradig vinkel 18 kilo medan en 15-gradig kurva lade på en extra vikt på 12 kilo.

För att undvika värk och förtida förslitningsskador gäller det att bryta gamla mobilmönster och tänka på hållningen.

-Man ska inte bli sittande i ett ihopsjunket läge utan variera sina rörelser. Att ta en paus är en enkel åtgärd som man kanske glömmer bort, säger Karin Harms-Ringdahl, professor i fysioterapi vid Karolinska institutet.

Helst ska mobilen hållas något nedanför ögonhöjd med överarmarna intill kroppen.

”Din ryggrad mår bäst när öronen är över axlarna och skulderbladen tillbakadragna” tipsar Hansraj.

Annika Augustsson/TT

Mobilrelaterade skador

* Gamnacke kan drabba den som böjer nacken över mobilen och kan orsaka nack- och huvudvärk. Håll i stället telefonen något nedanför ögonhöjd och håll nacken rak i en naturlig ställning.

 * Mobil- eller smstumme är en tumme som är inflammerad på grund av ett för intensivt knappande på mobilen. Förebyggande åtgärder: Vila tummen. Ring i stället för att skicka sms.

 * Skärmögon: Sveda eller överansträngda ögon kan bli följden av att stirra för länge på mobilen. Se till att byt fokus, lyft blicken regelbundet och fokusera på en punkt långt bort.

Källa: Arbetsmiljöverket, Kollega (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.