Isabelle Lundberg har brutit normen och arbetar i en mansdominerad bransch. Foto: SVT

Byggnadsarbetaren Isabelle: ”Ibland tappar man självförtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Men samtidigt är det en lång väg att vandra innan kvinnor i mansdominerade yrken ses som lika kompetenta som män.

Möt en kvinna som bröt normen när hon gjorde sitt yrkesval.

– Min syster är snickare och min pappa är kranförare. Så det var ett ganska naturligt val för mig, berättar Isabelle Lundberg från Piteå som arbetar som plattsättare.

Skepsis mot kvinnor

Det är mycket stor skillnad på könsfördelningen i olika yrkesgrupper i byggindustrin. Inom hantverksyrkena är bara 1,5 procent kvinnor. Det handlar alltså om en stor dominans av män i branschen.

Och för Isabelle Lundberg har det inneburit att hon ibland i sitt yrke bemöts på ett sätt som en man knappast skulle bemötas.

– Kanske med en viss skepsis hos privatpersoner när man jobbar hos dem. Jag har alltid blivit bra bemött av mina kollegor. Men man har ändå det där att man måste visa att man kan. Det är inte så naturligt att man tror att kvinnor kan bygga.

Påverkas man av det?

– Ja, det gör man. Ibland tappar man självförtroendet och undrar om man verkligen kan det man gör.

Isabelle Lundberg. Foto: SVT

Ut ur normen

Hur minskar man då könsskillnaderna i byggbranschen? Isabelle Lundberg tror att man måste börja tidigt i åldrarna och att föräldrars inställning är viktig.

– Att man höjer sina döttrar och säger att det är klart att du kan. Jag har ju klivit ur den här normen och jag önskar att det inte skulle vara så, säger Isabelle Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.