Hon hittar mat i skogen: ”Det är dags att lära känna naturen igen”

Uppdaterad
Publicerad

Lingon, blåbär och svamp vet alla vad det är. Men det finns ätbara växter och bär i naturen som många inte ens vet existerar. En som har bra koll på vad naturens skafferi har att erbjuda är Jokkmokksbon Eva Gunnare.

När du har varit och plockat blåbär har du kanske stött på ett bär som ser ut ungefär som ett blåbär men smakar väldigt lite – då är det förmodligen odon.

– Ingen plockar dem, det beror dels på en felaktig uppgift om att de är giftiga. Men de har tio gånger mer c-vitamin än blåbär och är fulla av antioxidanter, säger Eva Gunnare från Jokkmokk, matkreatör och kulturguide.

”Gå på upptäcksfärd”

Som sagt har odon väldigt lite smak när de är färska. Men när man torkar de i en månad så får de en russinliknande konsistens och en bärsmak som är helt egen.

Vad har du för tips om man vill börja äta saker som växer i naturen?

– Prova, ha roligt, läs på och gå på upptäcksfärd. Många blommor är ätbara och det kan vara en kul grej att börja med. Dekorera pajer och sallader. Under försommaren så är det många tårtor som ska bakas och då kan man hitta små fina blommor att dekorera med.

”Plocka på ett hållbart sätt”

Men det finns vissa saker att tänka på innan man beger sig ut i naturen. Se bland annat till att inte plocka granskott på en skogsplantering.

– Det är väldigt viktigt att plocka på ett hållbart sätt. Man ska alltid plocka försiktigt när det gäller plantor så att bestånden kommer tillbaka.

Det viktigaste rådet som Eva Gunnare har att ge är helt enkelt att bege sig ut i naturen.

– Man behöver inte vara lika nördig som jag, Man kan gå ut och känna att naturen är en vän och att vi har haft ett förhållande väldigt länge. Det är dags att börja lära känna den där vännen igen.

Vill du testa något ur naturen: se recepten nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.