Tillsammans med ett internationellt team av psykiatriker och forskare ska psykiatrikern Ursula Werneke titta närmare på psykisk hälsa kopplat till coronapandemin. Foto: Nellie Andersson/SVT

Hon ska titta på hur psykisk hälsa påverkas av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkar coronapandemin den psykiska hälsan? Det ska docenten och psykiatrikern Ursula Werneke, tillsammans med ett internationellt team av psykiatriker och forskare, titta närmare på.

Dessa frågor kommer nämligen att tas upp i ett nummer av en internationell forskningstidskrift som Ursula Werneke är gästredaktör för.

– Vi ska titta på hur coronautbrottet påverkar den psykiska hälsan hos både personer som redan har haft kontakt med den psykiska vården och de som inte har haft det, säger Ursula Werneke.

Coronaviruset i Norrbotten

”Påfrestande situation”

Ännu menar psykiatrikern att det är svårt att prata om antal när det kommer till psykisk ohälsa kopplat till coronapandemin, men det finns vissa saker hon kan fastslå.

– Redan nu står det klart att coronautbrottet kommer att ha psykologiska och psykiatriska effekter på folk för att det är en otroligt påfrestande situation, säger hon.

Hon fortsätter:

– Exempelvis kan man uppleva ångest och depression i samband med coronautbrottet. Det är också svårt att leva i social distansering och karantän.

När ska en person söka hjälp för sitt mående? 

– Man ska söka hjälp när man känner för det och särskilt när man känner att “nu kan jag inte längre, det finns ingen här och jag känner mig helt hjälplös”. Man ska aldrig ha känslan “nu belastar jag vården och jag får inte gå dit.” 

I videon ovan kan du höra psykiatrikerns råd för att förbättra ditt mående under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet