Beatrice Norberg, Hägnan i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trodde de åkte till djävulen” – hör varför häxorna uppmärksammas under påsken. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Hör om sägnerna från förr: ”Trollkunniga kunde vara till hjälp”

Publicerad

En sax i fönstret, ett hjul utanför dörren och grytlock kunde skydda bostaden från häxor och deras hyss enligt folktron på 1600-talet.

– Före det så kallades de ofta kloka och ansågs kunna hjälpa människor med beskydd eller sjukdomar, säger antikvarie Beatrice Norberg.

På 1600-talet började begreppet häxa användas och det förknippades med djävulens lärjungar.

Avbilder av häxor i dag innefattar för det mesta en spetsig hatt och en kvast med en kaffekanna som dinglar från skaftet.

– Folktron säger att det inte bara är kvasten eller andra redskap som man kunde åka på utan också på levande varelser, säger Norberg, antikvarie på Hägnan i Luleå.

Präst skjutsade häxor till blåkulla

Det som enligt folktron fick något att flyga, var en salva kokad av djävulen själv tillsammans med häxorna. Salvan smörjdes in på det man ville flyga på och det är också det som kaffekannan innehöll.

– Enligt en sägen från norra Sverige så ska en stackars präst varit åkdon till hela 14 häxor över påsk, det måste ha varit ganska jobbigt, skrattar Norberg.

I klippet hör du om trolldomsbrottet i Ale, Luleå, och varför häxorna uppmärksammas under påsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.