Maja Nygren och Albin Jonsson går hotell- och turistprogrammet på gymnasiet i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill bli hotelldirektör” – hör elever och branschfolk om arbetsmarknaden för turistnäringen i Luleå. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Hotellelever i Luleå erbjuds jobb direkt efter gymnasiet

Publicerad

Franska charterturister, holländska skridskoåkare och nya industrier. Antalet besökare ökar kraftigt i Luleå och nu ser hotell- och turistbranschen ett stort behov av utbildad personal.

– Vi är garanterade jobberbjudande när vi är klara, säger Maja Nygren, gymnasieelev på hotell- och turistprogrammet i Luleå.

Luleå blir allt hetare som besöksdestination och därmed ökar också behovet av personal i branschen.

– Det är inte bara hotellpersonal som behövs, utan även turistguider och personal till olika slags event, säger Eive Stenvall, ordförande i branschrådet för Hotell och turism i Luleå.

Gymnasieprogram ökar intag

Hotell- och turistprogrammet på gymnasiet i Luleå har tidigare jobbat med att bredda sin utbildning. Tillsammans med branschen intensifieras det samarbetet i hopp om att utbildningen certifieras av branschorganisationen Visita.

– Vi har redan utökat vårt intag till programmet och hoppas kunna öka det ännu mer till nästa höst, säger Ellinor Bäckström Larsson, rektor för Hotell- och turistprogrammet i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.