”I värsta fall med tvång”

Uppdaterad
Publicerad

På Hemängsskolan i Luleå ligger bokläsning ständigt i fokus, och skolan har nu bjudit in författare för att inspirera både barn och föräldrar.

Läraren Agneta Nyström tog emot 2015 års svensklärarpris från Svenska akademien. Där går en del av prissumman till skolans verksamhet, och hon har valt att använda pengarna till att bjuda in författare med anknytning till Norrbotten till skolan.

På torsdagen besökte Katarina Kieri skolan och nästa vecka kommer Åsa Rosén på besök. Under torsdagskvällen håller också Johanna Lindbäck, som tidigare var Kulturrådets läsambassadör, en föreläsning för föräldrarna om barn och läsning.

Hur får man barn och ungdomar att läsa böcker?

– I värsta fall med tvång, säger Johanna Lindbäck och skrattar, men det är ganska bra att man kan läsa tillsammans när barnen är små – högläsning – och att man fortsätter på det spåret sedan också, att även om barnet börjat öva läsning kan man fortfarande läsa tillsammans.

Eleverna gillar att läsa

 De elever vi pratat med på Hemängsskolan verkar gilla att läsa även på fritiden.

 – Ja, ganska mycket. Eller väldigt mycket, säger Hedda Schulz som går i femman.

Vad läser du då?

– Just nu läser jag rätt gamla böcker som mamma läste förut när hon var yngre.

Klasskamraten Hjalmar Pulkkinen säger att han inte läser jätteofta, men ibland fastnar i bokserier.

– Jag har läst jättemycket Pax-böcker förut. Det är äventyrsböcker, och de kommer ut i sommar. Så jag väntar på att de kommer ut, då kan jag börja läsa mycket igen.

Inget kan ersätta böcker

Och trots att ungdomar idag har i princip oändlig tillgång till information digitalt menar Johanna Lindbäck att inget kan ersätta böcker.

– Man behöver den här gedigna läsförmågan. När man läser på nätet kan man välja att läsa samma sak hela tiden. Att man bara läser enkla spel, bloggar eller något sådant får man inte det som krävs för att klara skola och arbetsliv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.