Församlingen på väg in i rättssalen. Till höger ser man advokaten Magnus Ericsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten tror på en frigivande dom efter första dagen i Luleborättegången. Foto: Micke Nyberg/SVT

Huvudmannens advokat: ”Svårt att få folk att vittna mot Lulebo”

Publicerad

Huvudmannens advokat Lulebohärvan menar att Lulebo är en målsägare som skrämmer folk till tystnad.

– Bolaget är en maktfaktor i Luleå och har helt klart påverkat polisutredningen, säger Magnus Ericssson.

Huvudmannen i Lulebohärvan förnekar fakturafiffel för mångmiljonbelopp och bestrider också den kvarstad som han drabbats av, beslagtagen egendom som inte får röras.

Avfärdar korruptionstanken

Och hans advokat Magnus Ericsson anser att han kan ha varit slarvig och gjort fel som chef, men att han inte tagit emot och attesterat fakturor som varit helt eller delvis osanna.

– Jag tror på en frikännande dom för att åklagaren inte har tillräcklig bevisning, men det är 31 dagar kvar av rättegången.

Han avfärdar helt åklagarens teori om motivbilden, att huvudmannen ville finansiera en lyxvilla nära vattnet på Hertsön via tjänster och gentjänster.

– Sommarstugan är på 65 kvadratmeter och man kan inte dra slutsatsen att det handlar om korruption bara för att han intehar något lånelöfte, säger Magnus Ericsson.

”Lulebo – en maktfaktor”

Han anser också att Lulebo är en ovanlig målsägare, en maktfaktor i Luleå, som till och med påverkat polisutredningen genom sin internutredning.

– Det är svårt att få folk att vittna mot Lulebo. Jag har som advokat inte varit med om något liknande tidigare. Ett av våra vittnen hoppade av i måndags på grund av det, säger Magnus Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.