LKAB:s gruvområde i Malmberget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett bra steg” – LKAB:s Niklas Johansson tycker att det viktigaste är att hybritprojektet i Malmberget kommer vidare i processen. Foto: SVT

Hybrit försenas i Malmberget – nytt besked om miljöansökan

Publicerad

Mark- och miljödomstolen har satt upp en tidplan för LKAB:s nya miljötillstånd i Malmberget. Förhandlingarna ska ske nästa höst – två år senare än vad LKAB ursprungligen hade hoppats på.

Ansökan om ett nytt miljötillstånd omfattar hela LKAB:s verksamhet i Malmberget med gruvor och förädlingsverk.

Det som LKAB har mest bråttom med är att få börja bygga Hybrits demonstrationsanläggning som ska leverera koldioxidfri järnsvamp i industriell skala.

Fossilfri ståltillverkning

Anläggningen i Malmberget ska leverera till ljusbågsugnen i Oxelösund som ska stå klar 2026. Det har tidigare stått klart att det blir en misstajming mellan de båda projekten och nu har det förtydligats.

LKAB ville förhandla redan ifjol

Mark- och miljödomstolen kommer att kalla till huvudförhandlingar hösten 2025. Först när den domen faller kan LKAB börja bygga, förutsatt att domstolen också beviljar ett så kallat verkställighetsförordnande.

I annat fall måste LKAB vänta tills domen vinner laga kraft, det vill säga efter att eventuella överklaganden har avgjorts.

LKAB hoppades från början på att förhandlingarna skulle ske hösten 2023.

– Vi meddelade LKAB redan då att den tidplanen är omöjlig att hålla. Även deras reviderade tidplan stämde inte med myndighetens bedömning, säger Anna Svedjevik, rådman vid mark- och miljödomstolen till SVT.

Niklas Johansson, direktör för public affairs och externa relationer, kan till viss del hålla med.

– Vi hade initialt för höga ambitioner för hur tidigt vi skulle kunna komma igång. Vi får titta närmare på vad det här innebär och då är de viktigt att vi kan tajma och hitta vägar framåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet