Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasieelever i Arjeplog tränas i eget företagande. I klippet berättar läraren Madelene Aheinen Westerlund vad det kan betyda för eleverna. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

I Arjeplog drillas framtidens företagare: ”Roligt att se eleverna lyckas”

Publicerad

På Hornavanskolan i Arjeplog tränas gymnasieelever i att bli företagare. Under ett år får eleverna driva ett UF-företag. Ett slags hobbyföretag som ska utveckla ungdomarnas kreativitet och företagsamhet.

 – Det här mäter andra kompetenser, säger gymnasieläraren Madelene Aheinen Westerlund.

Hornavanskolan i Arjeplog är en av många gymnasieskolor som erbjuder sina elever möjlighet att starta ett UF-företag. Bakom utbildningen står Ung Företagsamhet i samarbete med gymnasieskolan. 

– Samtliga elever i årskurs tre på skolan har möjlighet att starta ett UF-företag. Tanken är att man ska träna eleverna i entreprenörskap. Att de vågar ta för sig och att de tycker att det är roligt, säger gymnasieläraren.

Duktiga på olika saker

Eleverna måste först skriva en affärsplan och därefter kan företaget startas upp. På gymnasieskolan i Arjeplog är det 12 elever som driver UF-företag. 

– Det är så roligt att få se att eleverna lyckas. Man kanske inte alltid är bäst i skolämnena, men det här mäter andra kompetenser, säger Madelene.

I videon berättar gymnasieläraren Madelene om målet med UF-företagande för unga.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.