För både miljöns och den levande landsbygdens skull har Bodens kommun nu börjat se sig om efter lokala samarbeten.
Att i så stor utsträckning som möjligt kunna jobba med lokala leverantörer är jätteviktigt, menar kommunens upphandlingschef Theresa Hägglund.
– Dels för att vi vill värna det lokala näringslivet. Men när det gäller livsmedel handlar det om en mycket större fråga. Att hålla öppna landskap, att köpa hållbart och att bidra till arbetstillfällen.
Serveras även på äldreboende
Och i Harads serveras det nu alltså lokalt viltkött både till byns skola och äldreboende.
– Jag tror att det är viktigt att man samarbetar när man är på en liten ort. Att man värnar om det som finns här först och främst, säger skolans kock Anneli Mattsson.
”Det smakar bra”
Hon har själv ätit det närproducerade köttet flera gånger.
– Det är bra, det smakar det som det ska smaka. Man känner att det är vilt, säger hon.