Vy över tätorten Repisvaara i Gällivare och porträtt på Adam Gau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet möter vi Adam Gau när han når slutstationen Repisvaara i Gällivare – och tittar närmare på vad tätort 2 017 har att erbjuda. Foto: Hans Sternlund/SVT

I mål efter tio år – Adam har besökt Sveriges 2 017 tätorter

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan bestämde sig Adam Gau från Falköping att besöka alla Sveriges tätorter – och nu är listan komplett.

Det nya bostadsområdet Repisvaara utanför Gällivare blev den sista han prickade av.

Det har varit ett ständigt resande kors och tvärs genom Sverige för att fullfölja projektet. Repisvaara hade Adam Gau faktiskt besökt för några år sedan på en tripp upp mot Nordkap.

Men då fanns inte mycket mer där än några enstaka fritidshus och en restaurang där han åt lunch.

280 mil tur och retur

Sedan dess har området vuxit explosionsartat eftersom Malmberget avvecklas och flyttas till Gällivare på grund av gruvans utbredning.

När så Repisvaara fick status som tätort var det bara för Adam Gau att resa tillbaka igen – 140 mil enkel väg från Falköping.

– Det tillkom två nya tätorter i de nya mätningarna för några år sedan. Jag skrattade gott för mig själv, en utanför Ystad och så Repisvaara. Så långt söderut och så långt norrut, säger han.

Osäker om listan görs längre

Listan över svenska tätorter förändras hela tiden och Adam Gaus samling är bara komplett fram till Statistiska centralbyråns nästa mätning nästa år.

– Det kommer säkert att tillkomma några platser och då får jag se vad jag gör, säger han.

I klippet möter vi upp Adam Gau när han når sin slutstation – och vi tittar närmare på vad tätort nummer 2 017 har att erbjuda.

SVENSKA TÄTORTER

En tätort ska enligt SCB:s definition ha minst 200 invånare i en samlad bebyggelse. Enligt den senaste mätningen från 2020 finns 2 107 tätorter i Sverige,

Tätorter försvinner och nya tillkommer. Mellan mätningarna 2018 och 2020 var det 61 som tillkom och 55 som avregistrerades.

En tätort som faller under 200 personer registreras i stället som småort. Tätorter kan också helt försvinna som till exempel gruvsamhället Dennewitz utanför Gällivare och kraftsamhället Messaure i Jokkmokks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.