Om Kaj Linna skulle gå fri skulle han vara den som avtjänat längst tid i svenskt fängelse för att sedan frias.
– Polisarbetet var dåligt, åklagaren gjorde ett dåligt jobb, men mest kritisk är jag mot domstolen som så lättvindigt köpte allt det där och fällde Linna, säger Stefan Lisinski på tidningen Dagens Nyheter som följt fallet från första början.
Vice chefsåklagare Mikael Lundqvist som drev ärendet genom både tingsrätten och hovrätten vill inte kommentera den kritik som riktats mot honom och han vill heller inte prata om fallet.
– Jag har inte haft någonting med det där att göra sedan hovrättsdomen kom. Nu får andra åklagare ta ärendet vidare.
Är du bortkopplad från fallet?
– Ja.
För att du inte vill eller för att du inte får ta det vidare?
– Det är inte lämpligt alls. Nu ska det komma in någon med nya ögon och titta på ärendet.
”Kan ha alibi”
Det var i april 2004 som två bröder, Roger och Sune Lindberg, angreps på sin gård i byn Kalamark utanför Piteå. Roger blev brutalt ihjälslagen och bunden i ett hönshus. Den andra brodern som är handikappad skadades svårt och blev liggande i två dygn inne i huset innan han hittades, men överlevde. Efter attacken var Sune Lindberg säker på sin sak och namngav en person som gärningsmannen – han kände igen rösten.
Mycket som inte stämmer
Personen som pekades ut hade dock alibi och snart hade polisen hittat ett nyckelvittne som pekade ut Kaj Linna som mördaren.
– Det är underligt att rätten fäste så stark tilltro till det här kronvittnet. Det fanns många påståenden i hans berättelse om hur han försökt avvärja mordet som lätt gick att kontrollera och som inte stämde, säger Stefan Lisinski.
– Frågan är om inte Kaj Linna rent av har ett alibi. Är det ens möjligt att han kan ha varit på brottsplatsen?
Nyckelvittnet
I den tredje resningsansökan är det advokat Thomas Magnusson som företräder Kaj Linna. Han har bland annat pekat på de stora likheterna mellan rånmordet i Kalamark och ett dubbelmord i byn Långared i Västergötland år 2011, då ett lantbrukar par överfölls och mördades på sin gård.
Thomas Magnusson har också presenterat en lång nyinspelad film med nyckelvittnet för att visa att denne har lämnat felaktiga uppgifter under rättegången och ändrat sig på viktiga punkter. Nyckelvittnet har hela tiden hävdat att han varit i Piteå tillsammans med Linna på vad han kallar en avvärjningsresa. Både i tingsrätten och i hovrätten har mannen bedyrat att syftet till att han var på orten var att försöka stoppa Linna från att utföra stöten mot bröderna i Kalamark. Nyligen erkände han för första gången att han i själva verket hade ett annat ärende – att köpa narkotika.
Svårt att få resning
Frågan är om trovärdigheten hos kronvittnet fortfarande kan bedömas vara så stark att enbart hans vittnesmål räcker för en livstidsdom.
Med undantag för ett läkarbesök har Linna aldrig varit utanför fängelsemurarna på tolv och ett halvt år. Han har envist hävdat sin oskuld och han har lämnat in två resningsansökningar tidigare. Den senaste som lämnades in 2010 var snubblande nära att gå igenom. Två av fem justitieråd ville bevilja resning. Om Linna skulle bli frikänd är han den som avtjänat det längsta fängelsestraffet i Sverige för att sedan bli friad
”Det känns helt underbart”
Vi når Kaj Linnas syster, Carita Postma Kaukosalo, strax efter beskedet från Högsta domstolen.
– Det känns helt underbart! Äntligen, äntligen. Nu återstår det att se vilken åklagare som vill ta sig an ärendet, säger hon.
Tidslinje: Kalamarksmordet
April 2004: Två bröder attackeras på sin gård utanför Piteå. En skadas svårt medan den andra brutalt mördas.
Maj 2004: Ett vittne pekar ut Kaj Linna som gärningsman. Den överlevande brodern pekar dock ut en annan gärningsman, men denne ska ha alibi för mordnatten.
December 2004: Luleå tingsrätt fäller Kaj Linna för mord och grovt rån. Han får livstids fängelse.
Mars 2005: Hovrätten fastställer domen.
Oktober 2010: Linna är snubblande nära att beviljas resning och ny rättegång. Han får avslag i Högsta domstolen med röstsiffrorna 3-2. Två gånger innan har hans resningsansökan avslagits.
December 2016: Högsta domstolen beviljar Kaj Linnas resningsansökan och fallet ska prövas på nytt av Hovrätten för Övre Norrland.