Moderaten Asbjörn Thunborg i Porjus hoppas på en lösning för deltidsbrandkårerna så att byarna inte urholkas. Foto: Arkiv/SVT

Vattenfalls miss gör att deltidsbrandkårer i Norrbotten inte läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall sade upp avtalet om att finansiera deltidsbrandkårerna i Porjus och Vuollerim en månad för sent. Därför blir det ingen nedläggning i år, utan tidigast nästa sommar.

– Men vi hoppas på en lösning, säger Jokkmokks kommuns Patrik Sundberg.

Vattenfall betalar cirka två miljoner kronor om året för att bemanna deltidsbrandkårerna i Porjus och Vuollerim och det främst för att skydda sina ställverk och anläggningar från bränder.

Sa upp avtalet en månad för sent

Men förra sommaren sades avtalet upp och nya förhandlingar har inletts mellan Vattenfall och Jokkmokks kommun. Vattenfall har inte velat kommentera beslutet, men enligt uppgift så tycker bolaget att dagens kostnad är för hög.

– Meningen var att avtalet skulle löpa ut första juni i år, men Vattenfall sade upp det en månad för sent och nu gäller det tills första juni 2022 i stället och det känns skönt, säger Patrik Sundberg, Jokkmokks kommuns samhällsbyggnadschef.

Hoppas på lösning som gynnar alla parter

Han ingår i kommunens förhandlingsdelegation som haft två möten med Vattenfall om deltidsbrandkårerna.

– Jag tycker att samtalsnivån är bra och jag hoppas att vi i slutändan når en uppgörelse som är bra för båda parter, säger Patrik Sundberg.

Moderaten Asbjörn Thunborg i Porjus hoppas också på en lösning.

– Annars blir det en känsla att allting håller på att försvinna samtidigt från byn, skolan, äldrevården och deltidsbrandkåren. Det är nästan som att allting som tidigare fanns här raderas ut och det är definitivt inte bra inför framtiden.

– Vi har inga kommentarer så länge förhandlingar pågår, säger Christer Ljunggren, chef för Vattenfall Vattenkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.