Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat/Damien Geoghegan/Chapel Street Custom Tattoos

Irländaren Luke tatuerade in sin egen fjällräddning från Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 augusti räddades irländaren Luke Cunningham och hans fem kompisar från den östra delen av Kebnekaises sydtopp. Nu har den dramatiska räddningen förevigats genom en tatuering.

Luke Cunningham och fem kompisar jobbade under sommaren som gästarbetare vid Facebooks serverhallar i Luleå. Innan hemresan bestämde de sig för att ge sig ut på ett äventyr tillsammans – och bestiga Kebnekaise.

Den 22 augusti inleddes vandringen i fint väder, men efter någon timme märkte de att leden bara gick runt bergstoppen. Gruppen bestämde sig då för att ta det ödesdigra beslutet att avvika från leden.

Föll tre meter

Hälften av gruppen gick i förväg och när Luke och två kompisar tagit sig upp var klockan kring 20.00. Det var mörkt och de hade tappat bort de andra i gruppen. 21.30 började de försöka gå ner samma väg som de kom upp.

– Men det var så brant. Efter 45 minuter tappade jag fotfästet och föll tre meter. En av killarna som aldrig någonsin är orolig kollade på mig och såg nervös ut. Då förstod jag att vi var i en allvarlig situation.

En av männen hade bara shorts

Gruppen hittade en plats i bergslänten där det fanns ett visst skydd mot vinden. Där ringde de sina vänner som berättade att de kontaktat polisen men att fjällräddningen inte skulle komma förrän tidigt på morgonen.

Natten blev lång och kall men Luke var varmt klädd och hade bra utrustning. Men inte kompisarna i den andra gruppen.

En av männen hade shorts och t-shirt på sig.

– Vi var alla vuxna män. Man kan inte bestämma vad någon annan ska ha på sig för kläder, säger Luke.

Tatuerade in fjällräddningen

Under morgonen kom polisflyget och den alpina gruppen till undsättning och irländarna vinschades upp i polishelikoptern. Luke berättar att de skämdes över situationen men att fjällräddarna var väldigt professionella.

 – Vad de gjorde var otroligt. Vi är så oerhört tacksamma, säger han.

Fjällräddare i Norrbotten gick i september ut och varnade för att många vandrare var dåligt rustade.

Polisflyget: ”Värmer hjärtat”

Markus Sammeli är baserinschef på polisflyget i Boden. Han och kollegorna har sett tatueringen och de känner sig ärade att Luke valt att uppmärksamma räddningsinsatsen.

– Det värmer hjärtat. Själva tatueringen har dessutom imponerade detaljer med bland rätt anropssignal på helikoptern, säger han.

Se Lukes bilder från räddningsinsatsen och hyllningen till polisflyget och alpina gruppen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.