• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT.

På jakt efter kulturhistoriska minnen

Uppdaterad
Publicerad

Sjöbottnen utanför Karlshäll i Luleå måste saneras från kvicksilver men innan dess ska marinarkeologer från Sjöhistoriska museet undersöka området i jakt på kulturhistoriska fornlämningar.

Mellan 1912-1962 bedrevs tillverkning av slipmassa utanför Karlshäll i Luleå. Under tio år användes kvicksilver i processen, gift som sedan samlats i delar av älvens botten. Men nu ska det bort; Luleå kommun driver tillsammans med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ett miljöprojekt för risken finns att föroreningarna sprider sig från Luleälven till Bottenviken.

Botten undersöks

Innan en sanering kan påbörjas måste området undersökas. Marinarkeologen Jens Lindström och hans kollegor från Sjöhistoriska museet är på väg ut för ännu ett dyk utanför Karlshäll i Luleå. Under tre dagar ska de undersöka bottnen i jakt på eventuella kulturhistoriska fornlämningar.

– Vi har hittat väldigt mycket sjunktimmer, det handlar om tusentals stockar och timmerbröten som ligger på botten. Och det gör det svårt, för mitt i finns det andra saker. Vi har bland annat hittat två stora vrak, stålpråmar som förmodligen är från tidigt 1900-tal, säger Lindström och fortsätter:

– Sedan har vi hittat en mindre träbåt, som inte heller den är särskilt gammal. Men det häftigaste vi hittat är en gammal stenkista, omkring 7 meter bred som vi inte känt till tidigare.

”Verkar vara från sent 1800-tal”

Men för att något ska räknas som ett kulturhistoriskt fornminne måste det vara från 1850-talet eller tidigare och det verkar alltså inte de här fynden vara enligt Jens Lindström.

– Det vi har hittat här verkar vara från sent 1800-tal till första halvan av 1900-talet vilket ju stämmer bra överens med den verksamhet som varit här i området. Med sedan kan det finnas äldre lämningar under botten, alltså under fibermassorna, men de ser vi ju inte tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.