• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Janne Dannberg i Gammelstaden som investerat i solcellspaneler för att dämpa elkostnaderna. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Luleåborna Janne och Maj-Lis skaffar solceller – så snabbt tjänar de in kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos Maj-Lis och Janne i Luleå blir elräkningarna höga trots att villan värms upp med fjärrvärme. Nu har paret beställt solcellspaneler att sätta upp på villataket.

Men infravärme i uterummet, elbil på laddning, motorvärmare och en liten pool på altanen blev elräkningarna dyra. Då passade Janne och Maj-Lis Dannberg i Gammelstaden på att köpa in solcellspaneler.

– Vi vill kunna nyttja huset som vi alltid har gjort utan att det det belastar vår ekonomi ännu mer än i dag. Vi ser det som en bra sak att investera våra besparingar i, säger Janne Dannberg.

Det finns också ett miljötänk bakom beslutet.

– Vi har redan en elbil och ser det här som ett litet steg som vi kan ta för att bidra till att hålla nere elförbrukningen.

Så snabbt ska kostnaden tjänas in

För tre månader sedan beställde de solcellspaneler till taket på villan och om ett par veckor sätts de upp. Och efter att elpriset femdubblats i Norrbotten i början av september är de glada över att hinna få solenergianläggningen på plats i god tid innan vintern.

– När började prata om solceller den räknade vi ut att vi skulle tjäna in kostnaden på 11 -12 år. Nu med de här elpriset ser det ut som att vi kommer att ha tjänat in den på 7-8 år, säger Janne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.