LVU-härvan iGällivare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av LVU-härvan i Gällivare. Foto: SVT

JO: Gällivare har brustit på flera områden gällande barnen

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen riktar kritik mot socialnämnden i Gällivare. Enligt JO har nämnden stora problem och på flera områden har det brustit i LVU-ärenden.

– Formuleringar i vissa utredningar var osakliga och därför olämpliga, säger Thomas Norling (JO).

Justitieombudsmannen har genomfört en inspektion av socialnämnden i Gällivare och deras hantering av barnärenden.

Syftet har varit hur nämnden hanterar de regler som finns för att värna enskildas rättssäkerhet, bland annat vid tvångsvård av unga.

LVU-härvan i Gällivare

– Verksamheten har stora utmaningar och svåra problem, vilket inger oro utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Men trots det var intrycket positivt i flera avseenden, säger Thomas Norling.

Enlig Norling ska handläggningen ha skötts på ett engagerat och omsorgsfullt sätt. Tidsfristerna som gäller enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) har hållits med god marginal.

Barnperspektivet har brustit

Men socialnämnden får kritik på flera områden (se faktauta). Det handlar dels om att barnperspektivet i handläggningen brustit och att formuleringar i vissa utredningar varit osakliga och därför olämpliga.

– Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det ligger ett stort ansvar på socialnämnden i Gällivare att säkerställa att verksamheten har ett barnperspektiv och är rättssäker.

Ordföranden för socialnämden, Inger Junkka (S), har avböjt att kommentera.

Här listar Jo alla brister:

Efter granskningen kritiserar Justitieombudsmannen flera områden:

  • Nämndens redovisningar av hur de bedömt barnets bästa varierade i hög grad. I vissa ärenden saknades det helt en bedömning och i andra gjordes det blanka påståenden om att en viss åtgärd var förenlig med barnets bästa. Därmed har nämnden brustit i kravet på att ha ett barnperspektiv i handläggningen.
  • I en barnutredning inhämtade nämnden information genom att hålla ett oanmält samtal med barnet i skolan. I ärendet har nämnden brustit på flera sätt, bland annat för att man inte har dokumenterat vilka överväganden som föranledde att samtalet hölls i skolan utan vårdnadshavarnas kännedom.
  • I flera av de utredningar som hade avslutats utan insats överskred handläggningen tidsfristen på fyra månader.
  • Formuleringarna i vissa utredningar var osakliga och därför olämpliga.

Källa: Justitieombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet