– Det ser ganska positivt ut i jordgubbslanden men man vet ju inte förrän man har dem i kartongerna, säger Börje Sandlund jordgubbsodlare i Ytterbyn i Kalix kommun.
Han räknar med att det dröjer ytterligare ett antal dagar innan bären är mogna.
– Jag har sett ett enda moget bär så här långt men det har nog kråkan ätit upp.
15 000 plantor
Börje Sandberg har odlat jordgubbar i 30 år och har en av länets minsta odlingar med 15 000 plantor. Och att familjens jordgubbar mognar senare än i inlandet beror på att havet kyler.
– Ja, det gör att vi är senast i Norrbotten så att när jordgubbarna är slut här så är det också slut på alla andra ställen.
Han berättar att de flesta bären säljs färdigplockade på gården eller till torget i Kalix.
– Men vi säljer också för självplock lite senare på säsongen.
Jordgubbsodlarens råd
Hans råd till alla som vill njuta av jordgubbar under året är att mosa eller skiva, sockra och frysa in dem. Ett annat alternativ är att göra saft.
Du tycker att man ska sockra innan man fryser in bären?
– Ja det tycker jag för socker är ett bra konserveringsmedel.
Äter ni själva mycket jordgubbar?
-Jajemensan det gör vi året runt.