En av dem som redan gjort förändringar kring sitt julbord är Systrarnas som driver restaurang Helmers och Kafé Fägnan i Luleå. Där har man beslutat att ställa in det klassiska julbordet och istället erbjuda catering och jultallrik.
– Förut har man behövt vara 15 stycken för att beställa men i år kan man vara en eller två. Det kanske blir i år att många kommer fira mer småskaligt, säger Elin Åström, en av ägarna.
Trots pandemin – fortsätter erbjuda julbord
Krögaren Johan Pingwall vid Kaptensgården i Luleå är dock fortfarande inriktad på att anordna julbord.
– Det är vår inriktning att fortsätta mot ett julbord men vi får invänta den härveckan. Dessa nya restriktioner är även nya för oss.
Vilka anpassningar kommer ni göra?
– Tanken är att ha hälften så mycket folk som vi brukar. Så ungefär 50 stycken i matsalen.
Jättestort beslut
När SVT Nyheter Norrbotten kontaktar Ralph Lundstensgården i Luleå hade man nyss tagit beslut att lägga ner sitt julbord.
– Det var någon timme sedan som vi beslutade att lägga ner. Vi kunde inte göra på något annat sätt. Det vore ansvarslöst mot personal och kunder. Istället som alternativ kommer vi satsa på take-away och julpåsar, säger ägaren Kristina Holmberg.