Kaj Linna satt tretton år i fängelse för mord och rån innan han nyligen frikändes och är av naturliga skäl något av en expert på Kalamarksutredningen.
LÄS MER: Kaj Linna går på offensiven
Svårt att bevisa
Han tycker att det är intressant att polisen i Norrbotten och Västerbotten ska återuppta utredningen igen – tretton år efter den första domen mot honom själv. Men han tror att det blir svårt att bevisa att någon eller några ligger bakom gärningen.
– Om jag hade varit polis så hade jag varit väldigt iintresserad av vem det så kallade huvudvittnet sålde eller köpte knark av tisdagen den 13 april 2004 i Piteå. Det tror jag är upprinnelsen till det hela, säger Kaj Linna.
LÄS MER: Kalamarksutredningen öppnas igen
”Lösning i knarkarkvart”
Han betonar att knarkaffärer handlar om pengar eller om brist på pengar,
– Och då kan det komma ett uppslag från en person som har en idé om var i närheten det kan vara lätt att knycka pengar, så att lösningen finns i en knarkarkvart i Piteå, säger Kaj Linna..
En annan teori lanseras i DN-reportern Stefan Lisinski s bok ”Att ta ett liv” som kommer ut den 15 september.
– Jag vill inte förekomma hans bok på något sätt, men det spår han utvecklar där är väldigt intressant. Om man jämför med det jag blev dömd på så är det ännu mer påtagliga indicier i det här fallet, säger Kaj Linna.
”Hänger på huvudvittnen”
Tror du att polisen kan få en eller flera gärningsmän dömda för rånmordet i Kalamark?
– Det är svårt att spika upp en pudding på en vägg, som man säger, så det hänger på det så kallade huvudvittnet och om han vill lämna uppgifter.
– Han skulle kunna lagföras redan i dag för lindrigare brott, som delaktighet eller skyddande av brottsling, men jag tror snarare att han varit spindeln i nätet, anstiftaren, så att säga.
Så du menar att det blir svårt?
– Att få huvudvittnet att säga flera namn, som vem han köpte eller sålde knark till, blir nog väldigt svårt. Om det namnet kommer fram kan huvudvittnets ansvar bli mycket tyngre. Han har alltså ingenting att tjäna på det, säger Kaj Linna.