Kaj Linna (till höger) och hans advokat Thomas Magnusson vid en pressträff i somras efter att Linna frikänts från rånmordet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kaj Linnas rekordersättning närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

I tretton år satt han frihetsberövad, misstänkt för ett rånmord i Kalamark 2004. I våras frikändes Kaj Linna, och nu väntar en ersättning som kan bli rekordstor.

Beslut om exakt hur stor närmar sig, när nu parterna ses för ett första möte.

På förhand vill inte Linnas advokat Thomas Magnusson uppge hur mycket hans klient vill ha, eller som allra minst vill gå med på.

Magnusson har dels yrkat på en ersättning för förlorad arbetsinkomst – 30 000 kronor i månaden från gripandet och fram till ett halvår efter frigivandet – dels på en ”skälig” ersättning för själva frihetsberövandet, men han nämner ingen totalsumma. Tidigare har dock Linna och Magnusson uppgett att det kan röra sig om 20–25 miljoner. Och klart är i alla fall att det kan bli rekordstort.

Kalamarksmordet

Hoppas enas

– Det blir under alla förhållanden det största någonsin. Han har ju suttit mig veterligen längst. Joy Rahman (friades från mord och fick 2004 10,2 miljoner i skadestånd) satt åtta år, Kaj Linna har suttit tretton. Det är framförallt det långa frihetsberövandet som är avgörande här, säger Thomas Magnusson.

Under torsdagen träffas Kaj Linna och Justitiekanslern för ett första samtal, där förhoppningen är att man ska kunna enas om en rimlig summa. Kommer man inte överens kan JK själv besluta om en ersättning. Accepterar inte Kaj Linna detta kan ärendet tas vidare till domstol.

Till skillnad från tidigare utgår ersättningarna i dag strikt från färdiga schabloner, där ersättningen avtar i takt med hur långt frihetsberövandet varit.

Lider mindre

– Det bygger på det något märkliga antagandet att man lider mindre ju längre man sitter. Tidigare hade justitiekanslern utrymme att avvika från den här schablonen, till exempel om ett fall blev väldigt medialt uppmärksammat. Den möjligheten har nuvarande justitiekansler tagit bort och nu så håller man sig normalt till schablonen, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt med inriktning på skadeståndsrätt.

Med tanke på hur speciellt detta fall är så skulle justitiekanslern dock kunna gå utöver de färdiga schablonerna, tror Mårten Schultz. Han hoppas att ersättningen till Kaj Linna kommer framstå som förhållandevis generös:

– Det finns ett signalvärde i att inte staten först gör fel, och sen snålar när man har gjort det. Om det blir en rejäl ersättning kan det ses som ett tecken på att rättstaten vill göra rätt för sig när det har gått fel.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan brottet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hota med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen.

Den 15 juni frias Linna helt för rånmordet i Kalamark.

Fakta: Tidigare höga ersättningar vid frianden

Den högsta ersättningen som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor till en man som var fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter.

På andra plats i kategorin hamnar Joy Rahman som fick 10,2 miljoner kronor för att han varit fängslad 1994–2002 för mord på en kvinna i Stockholm.

En man i Västmanland fick 4,2 miljoner kronor efter det att han tvingats till sluten psykiatrisk vård 2001–2007 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot en minderårig.

Två män fick 2,4 respektive 1,7 miljoner kronor för att ha suttit fängslade 2001–2004 för sexbrott mot barn.

En man i Stockholm fick två miljoner kronor för att han varit fängslad 1999–2001 för mord på puben Brother Tuck i Stokholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet