Harpest sprids snabbt

Uppdaterad
Publicerad

En epidemi av harpest kan vara på gång – främst i områdena kring Piteå och Boden. Så här i bärplockartider gäller det att skydda sig. Harpest sprids nämligen av myggor.

– Det har dragit i gång nu i augusti och 13 fallhar anmälts. Men pratar man med distriktsläkare är det mycket fler fall ilänet. Fortsätter det så här så kan det bli rekord av antal smittade, säger AndersNystedt, smittskyddsläkare Sunderby sjukhus

Vanligtvis märker man av att det är ett harpestårgenom att man helt enkelt hittar döda harar. Både ute i skogen men också på denegna tomten. För hararna är dödligheten nästan hundra procent vid smitta och de dör efterbara 2 till 5 dagar. 

– De beter sig interiktigt som vanligt. Vissa kan till och med uppträda aggressivt, säger Gunnar Norlin, jägare.

Till människor sprids smittan vanligast via myggoroch fästingar. Men även hundar som nosat på en smittad eller död hare medharpest kan vara smittobärare. Hundarna själva berörs däremot vanligtvis inteav smittan. För människan är harpesten inte dödlig – men denger huvudvärk, hög feber och illamående.

– Det absolut vanligaste är att man får ett sår efter myggbettet som är väldigt karaktäristiskt. Sen får du stora lymfkörtlar, säger AndersNystedt, smittskyddsläkare Sunderby sjukhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.