– Det var svårt till en början men när man väl får ned det på papper så blir det så mycket skönare och man liksom bara släpper ut det och det var det som verkligen fick mig att våga skriva allt, berättar 18-åriga Julia Öhlund från Piteå som är en av författarna i boken.
– Om jag delar med mig av det jag har varit med om kanske folk känner igen sig i det och kan få känna att de inte är ensamma, säger 17-åriga Wilmer Martinez som också skrivit en text i boken.
Inte ensam
Boken heter också: ”Du är inte ensam” och i förordet utlovas sprängstoft från ungdomarna.
– Under processen med boken har jag har lärt mig att det är tuffare att vara ung i dag än när jag var ung, så är det. Det är trettiofem år sedan jag var ung och det är jättestor skillnad för de lever i en sån multimediavärld som är riktigt, riktigt komplex, säger Åsa Sandberg som är projektledare för SAM-projektet i Piteå och som arbetat tillsammans med ungdomarna med boken.
Vill sprida arbetsmodell i hela Norrbotten
Det är den ökande psykiska ohälsan och de ökade självmordstalen, särskilt bland unga i länet, som gjorde att Region Norrbotten drog igång SAM-projektet 2014. SAM står för Samverka, Agera och Motivera.
Med de ledorden utvecklade de ett nytt arbetsätt i pilotkommunerna Boden och Haparanda för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga upp till 20 års ålder.
Resultatet av piloten blev SAM-modellen som är en verktygslåda med stöd och vägledning till kommuners arbete med att främja ungas hälsa, en modell man nu hoppas sprida till samtliga kommuner i Norrbotten.
Och boken är ett exempel på ett medskapande arbetssätt i pratiken.
– Vi har fått jättemycket bra respons på boken, säger både Wilmer Martinez och Julia Öhlund.
Och Wilmer tillägger;
– De vuxna tycker att vi har gjort ett bra jobb med boken och det tycker jag med, men visst har en del blivit lite chockade av vad vi skrivit, säger han.