Tack vare Sveriges neutralitet respekterade de krigförande parterna, Ryssland och Tyskland-Österrike-Ungern, Sverige som ett transitland för brev och paket.
Många av de breven hamnade i byn Karungi i Haparanda kommun där posten skapade ett tillfälligt kontor. Det arbetet uppmärksammar Postmuseum i Stockholm nu med en utställning som heter Transit.
Nästa år är det hundra år sedan första världskriget tog slut.
Viktig postverksamhet
Utställningen guidar oss genom det slitsamma arbetet som postexpeditörer utförde under första världskriget 1914-1918. Tonvis med brev och paket hamnade här, sorterades och skickades vidare.
– Verksamheten var mycket viktig. Du kan tänka dig att de ryska krigsfångarna i Tyskland fick paket från sina nära och kära och de tyska krigsfångarna i Ryssland fick också det, så det betydde enormt mycket berättar Hedvig Bruzaeus som producerat utställningen på Postmuseum.
Men utställningen visar också sorgliga minnen från den tiden som oöppnade brev gömda i torkade brödrester. Ett av breven hade en rysk familj skickat till sin son ”Fedja”. Det brevet kom aldrig fram.
Tre personer skildras
Utställningen har tre huvudpersoner: postexpeditörer Sixten Törnebladh och Konrad Johnsson samt fotografen Mia Green som dokumenterade livet i Haparanda under den tiden.
För en fotograf var Haparanda en spännande plats eftersom äventyrare såsom spioner, smugglare, revolutionärer och prostituerade samlades i Haparanda som gränsade till Ryssland. Finland var på den tiden en del av Ryssland.
Posttjänstemännens arbete var tufft i det kalla klimatet. De beskriver förhållandena så här: ”Flera dagar i sträck var det mer än 40 grader kallt. Inne på expeditionen var såväl vattnet som bläcket bottenfruset om morgnarna....”
– Man kan naivt tro att vi har kommit väldigt långt i världen och att sådana här saker inte kommer att hända mer. Men det kan vara bra att erinra sig om vad som kan hända i kristid och att man genom att samarbeta kan få saker att fungera, säger utställningens producent Hedvig Bruzaeus.
63.000 krigsfångar
Utställningen ”Transit” visar också krigsfångeutväxlingen som skedde i Haparanda under första världskriget. De krigande länderna släppte uppskattningsvis 63.000 krigsfångar. De som släpptes var lemlästade invalider som inte längre kunde kriga. En stor del av dem passerade Haparanda.
– Krigsfångeutväxlingen var ju mellan Ryssland och Tyskland och krigsfångarna från Tyskland kom med tåget till Haparanda och fångarna från Ryssland boxerades på pråmar med ångbåtar. Det finns många starka bilder där många invalider har bara ett ben eller inga ben alls och många har stirriga blickar. De kom till Haparanda för att återvända till sina respektive länder, berättar Hedvig Bruzaeus.
”Känner mig hedrad”
Utställningen invigdes av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som själv kommer från byn Karungi.
– Jag tvekade inte en sekund när jag fick förfrågan om att inviga den här utställningen. Tänk att få sätta fokus på min hembygd i den stora staden Stockholm. Haparanda och Karungi blev något av en världsmittpunkt under första världskriget när hela Europa var belamrat med skyttegravar och hela Östersjön och Bottenviken var minerad. Jag känner mig hedrad av utställningen, förklarar ministern.