Ögren: ”Ett knivhugg i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Kent Ögren blev idag bortröstad som ordförande för landstingsstyrelsen. Istället valdes Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård till ny ordförande.

Det efter en sluten omröstning i landstingsfullmäktige där han förlorade med en röst, 35 mot 34.

Istället valdes Kenneth Backgård (NS) Norrbottens Sjukvårdsparti till ny ordförande i landstingsstyrelsen.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

– Det innebär att styrelsen får en ny ledning och en ny ordförande. Jag kommer att söka breda lösningar och sondera terrängen fram över, säger Kenneth Backgård.

Hur känns det?

– Det känns bra. Jag är ödmjuk och hedrad av uppdraget och stödet jag har fått.

Ett angrepp på partiet

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet egen majoritet i i landstingsfullmäktige men efter två nedlagda röster vann oppositionen slaget om ordförandeposten. Representanter för både Miljöpartiet och Vänsterpartiet berättar för Nordnytt att de visat sina röster för varandra för att visa att de inte röstat på någonting annat än vad de kommit överens om.

– Det är klart att man är besviken över att det blir så här, säger Kent Ögren. Vi har haft en diskussion med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och landat i en överenskommelse som alla tre partier tycker är bra. Och så kommer vi till fullmäktige och upptäcker att vi inte har den majoritet som vi trodde och det beror på oss Socialdemokrater. Det är ett knivhugg i ryggen på mig själv och samtidigt ett kraftig angrepp på partiet.

Landstingsfullmäktige tar upp mötet igen klockan 10 på tisdagen nästa vecka. Då ska vice ordförande och ersättare i landstingsstyrelsen väljas.

Kenneth Backgård tillträder posten vid årsskiftet.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet