Kiruna är den stad i Europa där medeltemperaturen har höjts mest.

Kiruna har den högsta temperaturökningen

Uppdaterad
Publicerad

I Europa är höjningen av medeltemperaturer tydligare ju längre norrut man mäter. Med 3,4 graders höjning toppar Kiruna över städer i Europa där medeltemperaturen ökat mest enligt data över 100 års väderobservationer.

OBS: Rättelse: Fel om stigande temperaturer i Kiruna

Sedan år 1900 har Kiruna blivit 3,4 grader varmare och Luleå 2,5 grader varmare, det visar en analys av medeltemperaturen över städer i Europa som den europeiska journalist nätverket  EDJNet har sammanställt från data över 100 års väderobservationer.

”Det blir varmare och varmare”

Det är inte förvånande enligt Svenska Samernas Riksförbund (SSR), klimatförändringar har synts under en längre tid inom renskötseln.

– Visst har det även tidigare varit en varm vinter men inte under en så lång sammanhängande period som det är nu. Vi ser att det blir varmare och varmare för varje vinter som går, så det är något som har förändrats, säger Niila Inga, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund.

Snabb snösmältning

Kiruna Sustainability Center är ett samarbete mellan flera organisationer och parter med mål att samhällsomvandlingen av Kiruna ska genomföras hållbart, de ser en utmaning i omställningen inte minst med tanke på klimatförändringen märks av redan nu.

– Det är väldigt känt att klimatförändringen slår kraftigare ju längre norrut på klotet man kommer. Vi märker av det här givetvis, inte minst på senare snö och tidigare snösmältning, säger Mats Nilsson, chef  för hållbarhet och affärsutveckling på Kiruna Sustainability Center.

– Vi märker det också på den snabba snösmältningen som innebär översvämningar i älvdalarna. Vi tar även höjd för mer humus och partiklar i dricksvattnet och den typer av frågor så klimatförändringar kommer att kosta pengar för oss, säger Mats Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.