Grafik på badhuset som byggs i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Selberg (C) om varför han är skeptisk till en enkät där Kirunaborna svarade att de inte vill ha ett äventyrsbad. Foto: We Group

Kirunaborna ville ha ett enkelt badhus – fick ett miljardbygge

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabornas önskemål, innan bygget, var tydligt: Ett badhus i paritet med det som snart ska rivas.

Resultatet: Ett mer än dubbelt så stort badhus med 12 till 15 bassänger.

Nästa år ska Kirunas mycket uppmärksammade nya badhus stå klart.

Det blir mer än dubbelt så stort som det gamla och kommer att ha ett betydligt större innehåll. Det har räknats ihop till 12–15 bassänger, beroende på hur man definierar det. Det är allt från åttabanors motionsbassäng till bubbelpooler.

Badhusbygget i Kiruna

Det blir en familjeavdelning med vattenrutschkana, strömkanal och vågmaskin, en relaxavdelning med varma och kalla bad, lounge och olika sorters bastur.

Kostar över miljarden

Bygget kommer att kosta en bit över en miljard. Det finns orsaker till fördyringarna, som pandemin, ökade materialkostnader och en överhettad byggmarknad i Kiruna.

Det finns också orsaker till den ökade ytan, som ökade krav på tillgänglighet för rörelsehindrade och behov av större ytor för teknik.

Samtidigt är det odiskutabelt att ambitionerna för det nya badet har ökat jämfört med det befintliga och jämfört med utfallet av den medborgarundersökning som inledde hela badhusprocessen.

Ville inte ha ett äventyrsbad

Undersökningen pågick under sex månader 2013-2014 och resulterade i 766 enkätsvar. Den redovisades för media i december 2017 av dåvarande simhallschefen Hans Fernström.

Hans sammanfattning var tämligen entydig.

– Det flesta svaren är att man vill ha något motsvarande som man har i dag, säger han.

Gunnar Selberg (C) var kommunalråd mellan 2018-2022, åren då badhuset började ta form. Han är skeptisk till undersökningen.

I klippet berättar han varför.

begreppet ”Nyckel mot nyckel”

”Nyckel mot nyckel” är ett begrepp som kommit att användas när Kiruna och Malmberget tvingas flytta på grund av LKAB:s gruvbrytning.

Det handlar om att husägare eller kommunen (som i fallet med badhuset) ersätts av gruvbolaget enligt principen ”nyckel mot nyckel” istället för en ekonomisk kompensation.

I klippet ovan nämns begreppet ”nyckel mot nyckel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet