Framtiden för Kirunafestivalen ser mörk ut. Foto: SVT

Kirunafestivalen blöder pengar – backar en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nordligaste stadsfestival får inte ihop ekonomin längre. Under fredagen meddelar arrangören att de slutar driva Kirunafestivalen.

– Vi har gått med en miljon i underskott, säger Jörgen Uusijärvi, ordförande i Tusen Toner, till SVT.

Festivalen har funnits sedan millennieskiftet och har haft många välkända artister genom åren.

Årets upplaga arrangerades i slutet av juni och ett av de stora dragplåstren var danska Aqua som i slutet av 90-talet sköljde över musikvärlden.

Nu är det oklart om festivalen kommer tillbaka.

– Framtiden ser mörk ut och vi kommer inte kunna fortsätta driva den. Vår kärnverksamhet är att förse unga musiker med lokaler och vi kan inte driva ett evenemang som dränerar kassan, säger Jörgen Uusijärvi.

Två toppår med Hooja

Kirunafestivalen har annars präglats av två toppår innan sommarens arrangemang. Då lockade Gällivareduon Hooja och DJ Mårdhund cirka 2 500 fler besökare.

Men i takt med bandets ökade popularitet hade Tusen Toner inte råd med deras gage som gått från 30 000 till en miljon sedan 2022.

– Festivalens budget är sju miljoner och i år har utgifterna blivit en miljon mer än intäkterna. Det är mycket pengar för en ideell förening och det känns jättetråkigt att vi inte kan driva den längre, säger Jörgen Uusijärvi.

Föreningen hoppas nu att någon annan kan ta över stafettpinnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.