En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en stor hexagonal radarantennpark  omgivet av snöklädda landskap med fjäll i bakgrunden. Den högra delen visar en person, forskaren Daniel Kastinen som håller en ny sorts kamera i handen. Han står i en snöig miljö med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska hjälpa oss hitta meteoriter” – forskaren Daniel Kastinen är på jakt efter rymdstenar. Foto: Johan Svensson/Eiscat/Hans Sternlund/SVT

Kirunaforskarens nya hjälpmedel i jakten på meteoriterna

Publicerad

På 70 år har bara en enda meteorit återfunnits efter ett nedslag i Sverige. Nu installerar Institutet för rymdfysik i Kiruna ett nytt kamerasystem som ska hjälpa forskarna att göra nya meteoritfynd.

Det var en kväll i november 2020 som en jättemeteorit slog ned i skogarna utanför Enköping. Den återfanns året efter och fyndet har lett till en lång rättsprocess som ännu inte är avgjord.

Frågan är vem som är den rättmätige ägaren – de som hittade meteoriten eller fastighetsägaren.

”Fortfarande sällsynt”

I framtiden kanske meteoritfynden kommer att bli vanligare, i alla fall i norra Sverige som kommer att täckas av det nya systemet med sex optiska kameror som ska placeras ut.

– Det är fortfarande sällsynt att det händer, men det här ökar chanserna markant, säger forskaren Daniel Kastinen som ansvarar för Institutet för rymdfysiks satsning på nya meteorkameror.

Här placeras kamerorna

En kamera ska placeras i Abisko, en i Tjautjas i Gällivare kommun, en i Silkkimuotka nära Nedre Soppero, en i Nikkaluokta samt en på Umeå universitet. En finns på taket ovan IRF:s huvudkontor i Kiruna.

De optiska kamerorna ska dessutom jobba ihop med det nya radarsystemet Esicat 3D med gigantiska antennparker i Kaisepakte i Sverige, i Skibotn i Norge och i Karesuvanto i Finland.

– Det kommer att producera världens bästa meteordata, säger Daniel Kastinen.

Fotnot: Liten ordlista. Meteorid: kallas stenen när den är i rymden, meteor: så kallas ljusfenomenet när stenen träffar atmosfären, meterorit är stenen som slår ned på markytan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.