Det var en kväll i november 2020 som en jättemeteorit slog ned i skogarna utanför Enköping. Den återfanns året efter och fyndet har lett till en lång rättsprocess som ännu inte är avgjord.
Frågan är vem som är den rättmätige ägaren – de som hittade meteoriten eller fastighetsägaren.
”Fortfarande sällsynt”
I framtiden kanske meteoritfynden kommer att bli vanligare, i alla fall i norra Sverige som kommer att täckas av det nya systemet med sex optiska kameror som ska placeras ut.
– Det är fortfarande sällsynt att det händer, men det här ökar chanserna markant, säger forskaren Daniel Kastinen som ansvarar för Institutet för rymdfysiks satsning på nya meteorkameror.
Här placeras kamerorna
En kamera ska placeras i Abisko, en i Tjautjas i Gällivare kommun, en i Silkkimuotka nära Nedre Soppero, en i Nikkaluokta samt en på Umeå universitet. En finns på taket ovan IRF:s huvudkontor i Kiruna.
De optiska kamerorna ska dessutom jobba ihop med det nya radarsystemet Esicat 3D med gigantiska antennparker i Kaisepakte i Sverige, i Skibotn i Norge och i Karesuvanto i Finland.
– Det kommer att producera världens bästa meteordata, säger Daniel Kastinen.
Fotnot: Liten ordlista. Meteorid: kallas stenen när den är i rymden, meteor: så kallas ljusfenomenet när stenen träffar atmosfären, meterorit är stenen som slår ned på markytan.