LKAB har tecknat avtal med ”grön” cement som ska användas i gruvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Lundgren vid LKAB om att de ska börja testa grön cement. Foto: Cemvision

Klart: Bolag ska leverera grön cement till LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Grön cement rullar snart ut på marknaden. Detta efter att cementutmanaren Cemvision tecknat ett avtal med gruvjätten LKAB.

De globala utsläppen från cementproduktion står för hela åtta procent av världens totala koldioxidutsläpp.

Svenska Cemvision vill utmana industrin med grön cement. Enligt bolaget ska innovationen minska utsläppen med mer än 95 procent jämfört med traditionellt cement.

Industriboomen i norr

Tecknat avtal med LKAB

Och de har nu tecknat ett avtal med LKAB som är en storkund på europeiska cementmarknaden, med en förbrukning på över 100 000 ton årligen.

Till en början handlar det om en testproduktion av produkterna, men det finns avsikt att köpa framtida volymer när bolaget etablerat en fullskalig produktionskapacitet.

– Detta medför en potential att stärka vårt cirkulära arbete och reducera koldioxidutsläpp i vår leverantörskedja, säger Anders Lundgren, hållbarhetschef för LKAB:s affärsområde Specialprodukter.

Då levereras cementen

Leveranserna ska påbörjas i mars 2024. Vd Oscar Hållén menar att avtalet, som är deras hittills största kommersiella avtal, är en början på en ny era.

– Vi är imponerade av deras beslutsamhet och förmåga att driva förändring, säger han.

Hör LKAB om att de ska testa den gröna cementen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet