I januari startade huvudförhandlingarna i mark- och miljödomstolen kring den omdebatterade Liikavaarafyndigheten i Gällivare. Boliden har vetat om fyndigheten sedan 1930-talet. Men nu vill man alltså bryta fyndigheten som ligger i anslutning till den stora Aitikgruvan och dess infrastruktur.
Drygt 40 fastighetsägare som bor i området berörs av gruvplanerna. Enligt Boliden Aitiks beräkningar skulle gruvbrytningen kunna pågå i cirka åtta år.
Andra riksintressen får stå åt sidan
Trots att det finns riksintresse, som rennäring, flygplats och europaväg i närheten, bedömer domstolen att dessa områden måste stå åt sidan då ”nyttan för samhället av en relativt stor och stabil kopparproduktion i Sverige är stor och att det till viss del väger upp de olägenheter och den negativa påverkan som verksamheten orsakar.”
– En av flera viktiga frågor i målet är påverkan på rennäringen. Vi har bedömt att gruvans verksamhet kan samexistera med rennäringen men att bolaget måste vidta flera försiktighetsåtgärder för att minska påverkan, bland annat skyddsstängsel och skrämselsystem för att renen inte ska ta sig in på väg E 10, säger Erik Olauson, tekniskt kunnig domare i målet.
Bybo besviken på domen
Katarina Sundelin är en av de som har kämpat i drygt tolv år mot Boliden Aitiks planer. Själv bor hon i Sakajärvi på en gård som hennes släkt haft i fem generationer.
– Det var väl förväntat med tanke på närheten till det befintliga Aitikdagbrottet och dess industriområde. Men jag är besviken på att det inte fanns något villkor gällande de drabbade fastighetägarna som måste få en lösning innan brytningen påbörjas. Domstolen har gått på Bolidens förslag på nästan allt, säger hon till SVT.
Sundelin tycker också att det känns som att det är oklart hur det ska fungera med en europaväg bara hundra meter från ett dagbrott.
– Som sagt, jag är besviken men inte ett dugg förvånad.
Orolig att renar måste passera E10:an
Stig Persson är ordförande för Gällivare skogssameby och har renar i området. Han berättar att utbyggnaden av gruvan inskränker samebyns möjligheteter att nyttja den norra delen av deras renbetesområde, och det finns en stor oro över att renarna nu kommer att tvingas passera E10.
– Renarna kommer att tvingas ut på E10 och det förstår alla vad det innebär. Det verkar som att det inte går att stoppa gruvbolagen. Hur kan man få tillstånd att flytta byar för en gruva på åtta år? säger Stig Persson.
Han fortsätter:
– Gruvindustrin tar ingen hänsyn till varken människor eller djur – det är pengarna som styr.
Tillstånd börjar gälla om ett år
En process för inlösen av fastigheter pågår men är inte helt avslutad. Domstolen har bestämt att tillståndet för gruvbrytningen inte får nyttjas förrän om ett år, tills dess ska alla fastigheter vara inlösta.
– Vi bedömer att det ska ge tillräcklig tid för att lösa frågan, säger rättens ordförande, tf. chefsrådmannen Katarina Brodin.
Tillståndet för gruvbrytningen gäller i tolv år, trots att Boliden har räknat med en livslängd på cirka åtta år. Domen vinner laga kraft om tre veckor om den inte överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.