Klass 2 utfärdas när det kan bli mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde och och vart femtionde år enligt SMHI. Det kan resultera i översvämningsproblem på utsatta ställen.
Till helgen beräknas snönsmältning bli mer intensiv i stora delar av fjällkedjan. Även vattenflödet i de stora älvarna förväntas att stiga.
– Det finns mycket snö kvar främst i fjälltrakterna och det finns risk för att vårfloden blir kraftig. Vi följer läget och uppdaterar våra varningar regelbundet, säger Göran Lindström, Vakthavande hydrolog på SMHI.
Höga vattenflöden i stora delar av länet
I övrigt har SMHI en klass 1-varning för höga flöden som gäller delar av fjällen, inlandet och kusten, som sträcker sig veckan ut, men som kan komma att förlängas. Råneälven nämns specifikt i SMHI:s varning och beräknas nå kulmen för vattenflödet under lördagen. Anledningen bakom de höga vattenflödena är snösmältningen. SVT Nyheter Norrbotten har tidigare rapporterat om rekordmycket snö i länet.
Dessutom varnar man för gräsbrand längs kusten och i inlandet.
I bilden ovan ser du exakt var SMHi varnar för höga flöden.
Fakta vårfloden
En stor vårflod med mycket höga flöden orsakas ofta av tre samverkande faktorer:
- Mycket snö. Att se till snöns vatteninnehåll är viktigare än snötäckets tjocklek.
- Snabb avsmältning. Det krävs höga temperaturer under hela dygnet för en snabb avsmältning. Varma dagar och kalla nätter gör att snön tinar och återfryser utan mycket avsmältning. Avsmältningen påskyndas också när det blåser då vinden bidrar till ett effektivare energiutbyte mellan luft och snö.
- Riklig nederbörd. Regn i kombination med höga dygnsmedeltemperaturer påskyndar avsmältningsprocessen.
Källa: SMHI