En vit byggnad, Tusen toner, omgiven av träd och en grusig mark i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslut i dag – i klippet hör du kommunalrådet Mats Taaveniku (S) och oppositionspolitikern Sten Nylén (Sjvp) om musikhuset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Klubbat: Kiruna kommun flyttar inte musikhuset

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Kiruna beslutade under måndagen att inte flytta byggnaden där musikföreningen Tusen toner huserar. Fortfarande har kommunen inte lyckats klarlägga vem som faktiskt äger byggnaden.

En gång var det Kirunas första sjukstuga, men sedan 30 år är det musikföreningen Tusen toner som disponerar byggnaden.

Men innan årsskiftet måste det var tömt och kort därefter ska det rivas som en del i stadsflytten. Det är extra bråttom eftersom det ska ge plats för kyrkan som behöver plats när den ska rullas förbi.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Redan använt LKAB-miljonerna

Kiruna kommun har fått 50 miljoner från LKAB för att flytta byggnaden, men de pengarna skulle inte räcka och dessutom har kommunen redan använt pengarna till annat.

Det är bakgrunden till måndagens beslut från Kiruna kommun att inte flytta byggnaden utan gå på den betydligt billigare lösningen att låta riva den.

Oklart vem som äger byggnaden

Men Kiruna kommun har samtidigt inte kunnat reda ut vem som faktiskt är byggnaden.

– Det är inte helt klargjort ännu, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

LKAB äger fastigheten enligt fastighetsregistret, men kommunen har enligt ett avtal köpt tillbaka själva byggnaden. Frågan är bland annat om Kiruna kommun har fått den symboliska köpeskillingen på 10 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet