Områdespoliserna Martina Renholm, Joakim Östlund och Patrik Tabell patrullerar i Luleå centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdespoliserna Martina Renholm, Joakim Östlund och Patrik Tabell pratar med så många ungdomar de kan när de patrullerar på stan i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT

Kokainet flödar i Norrbotten – polisen: ”Så unga som 13-åringar testar”

Uppdaterad
Publicerad

Kokainet är på stor frammarsch i Norrbotten – mestadels i partykretsar. Men polisen ser även att narkotikan breder ut sig bland missbrukare och minderåriga.

– För fem år sedan fanns det knappt här uppe. Idag finns det jättemycket kokain, säger en narkotikaspanare inom Luleåpolisen.

På bara fem år har inflödet av kokain ökat drastiskt i Norrbotten, det vittnar länets områdes- och narkotikapoliser om. Pengar och status är några av orsakerna.

– Det kan ha att göra med att kokain är dyrt och ses som en statusdrog. De som säljer kokainet behöver hantera mindre samtidigt som de får mer pengar, säger narkotikaspolisen som vill vara anonym.

Minderåriga tar kokain

Tidigare var amfetamin en vanlig partydrog i Norrbotten men den har ersatts av kokain. Områdespoliserna i Luleå och Boden ser en oroande utveckling då drogen också har tagit fäste hos minderåriga.

– Vi ser är att så unga som 13-åringar testar kokain. Det såg vi inte när jag började som polis för några år sedan, säger områdespolisen Martina Renholm.

Påverkade under skoltid

Hur upptäckte ni det?

– Det är föräldrar som kontaktat oss, men även lärare och rektorer när de har misstänkt att någon varit påverkad under skoltid.

Hur utbrett är det bland just minderåriga?

– Mörkertalet är stort och vi får bara till oss en del. Socialtjänsten ser ännu mer eftersom de har ansvaret för minderåriga, säger Renholm.

Så får minderåriga tag i drogen

Områdespolisen vädjar nu till allmänheten om uppmärksamhet – inte minst hos föräldrar.

– Vi vill få föräldrarna att höja blicken. Det är viktigt att hålla koll på sina tonåringar för det är en tuff ålder och mycket som händer, säger Martina Renholm.

I videon berättar områdespolisen hur de tror att minderåriga får tag i den dyra drogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.